RONDLEIDING AMARE CONCERTZAAL DEN HAAG EN BIJWONEN REPETITIE RESIDENTIEORKEST OP 05-09-2022.
Vanmorgen nam ik deel aan de rondleiding door het nieuwe Amare gebouw (huis van het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium Den Haag). De rondleiding ging door het gedeelte waar het Residentie Orkest haar concerten geeft. De groep bestond uit ongeveer vijftig deelnemers, dus het was een hele goede opkomst! Het evenement was GRATIS en het had vermeld gestaan op de website ven EVENTBRITE. Op deze website staan heel veel evenementen voor een goede prijs/kwaliteit verhouding of zelfs helemaal gratis. Er staat ergens een knop gratis op de website van Eventbrite en dan komt er een lijst van 133 (!) pagina's op je scherm met gratis evenementen! Voor elk wat wils, voor jong en oud. Een hele leuke website dus - echt een website om te onthouden!
Het Amare gebouw is een nieuw gebouw, ontworpen door een architectencollectief. De oude Dr. Anton Philipszaal was toe aan renovatie. Maar die renovatie was zodanig kostbaar dat de Gemeente Den Haag besloten heeft voor een volledig nieuw gebouw waarin ook het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium konden worden gehuisvest. De oplevering van het gebouw was in het voorjaar 2022, maar al heel snel bleek dat in de vloer een constructiefout zat. Het gebouw verzakte en de deuren gingen klemmen. De vloer wordt nu gestut - gelukkig is dit bouwkundig mogelijk gebleken. Gelukkig bleek verder vanaf het allereerste begin dat de accoustiek voortreffelijk is. De zaal en de foyers hebben een warme aankleding.
Het woord 'Amare' komt van het Latijn, amare = liefhebben. Het kan óók betekenen: a mare ( = water). In dit kader is het leuk te vermelden dat zich in één van de foyers een fontein bevindt met een mooi mozaïek - met de hand gemaakt - uit Marokko. Het is een cadeau van de Marokkaanse gemeenschap aan de stad Den Haag.
We werden rondgeleid door Monica Meijering. Ze vertelde over het ontstaan van het gebouw - dus ook over de bouwfout in de vloer - maar ook over de duurzaamheid van het gebouw, zoals zonnepanelen op het dak, het gebruik van regenwater voor de toiletten en de nestvoorzieningen in het dak voor vleermuizen.
En ook de heer Sven Arne Tepl, algemeen en artistiek directeur van het orkest, gaf ons uitleg.
Daarna gingen we door een grote toegangsdeur de zaal in. Het orkest zat al klaar. Ik was verbluft door de prachtige, rustige en intieme sfeer die de zaal uitstraalde. Bijna alles is rond. Het licht is gedimd en de kleuren in de zaal zijn zacht. De stoelen die wat verder van het podium staan, bevinden zich toch mooi in de richting van het podium, waardoor je als luisteraar geen stijve nek krijgt. Je zou het werkelijk niet zeggen, maar in deze intiem aandoende zaal kunnen 2500 toeschouwers!
We kwamen de zaal binnen en gingen zitten. Op de lessenaars stond de partituur van Beethoven's Achtste Symfonie. De dirigent was Jan Willem de Vriend. Eerste concertmeester was Lucian-Leonard Raiciof.
Er werd hard gerepeteerd. Jan Willem de Vriend gaf vele aanwijzingen. Steeds moesten stukjes opnieuw gespeeld worden. Ook de eerste concertmeester gaf de groep van de eerste violen een aantal aanwijzingen. Je hoorde gedurende het uurtje luisteren het orkest groeien in de muziek. Ik moet zeggen: de accoustiek is prima! De muziek kwam heel aangenaam over!
De rondingen in de zaal.
Ik heb genoten van de rondleiding en van de repetitie. Prachtige zaal. Heerlijk dat het Residentie Orkest nu een fijne zaal heeft met een mooie accoustiek, want in het verleden heeft het orkest best wel moeten tobben met allerlei zaal - en accoustiekproblemen! Ik vind de zaal echt passen bij Den Haag - 'koninklijk' zou ik zeggen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten