ALGEMENE LEDENVERGADERING POLY-ARTHROSE LOTGENOTENVERENIGING IN SOEST, 01-10-2022.
Op 01 oktober 2022 vond de Algemene Ledenvergadering van de Poly-Artrose Lotgenoten Vereniging plaats. De locatie was nieuw: zalencentrum De Rank in Soest.
Nog enkele opmerkingen:
Artrose (of osteoartritis) is een aandoening van het kraakbeen EN het bot. Het is de meest voorkomende aandoening op oudere leeftijd. Aanleg, overbelasting en schade aan gewrichten (trauma) kunnen tot artrose leiden. Er treedt een langzaam verlies aan kraakbeen op tussen botdelen. Verschil tussen artrose en artritis: artrose is een degeneratief proces waarbij het kraakbeen verdwijnt. Bij artritis treedt een ontsteking op de voorgrond. De pijn wordt niet veroorzaakt door het verlies zelf van het kraakbeen (in het kraakbeen zelf zitten geen zenuwen), maar doordat de botten op elkaar schuren door de verdwijning van de laag kraakbeen tussen de botdelen. In de botten en ook rondom de botten (botvlies, spieren en gewrichten) zitten namelijk wél zenuwen. Er vinden soms ontstekingsprocessen plaats. Ontsteking en zwelling geven de pijn. En de pijn veroorzaakt weer functieverlies. De pijn ontstaat voornamelijk na bewegen en verdwijnt (voor een deel) weer in rust. De veel voorkomende stijfheid bij artrose ontstaat vooral in de ochtend en na rust. De bewegingsbeperkingen worden veroorzaakt door de versmalling van de gewrichtsspleet en gespannen spieren.
Er is al veel onderzoek geweest en er vindt nog steeds veel onderzoek plaats. Bij onderzoek wordt vaak gewerkt met twee groepen: een behandeling (b.v. een geneesmiddel) en een placebo (een nep middel). Bij artrose is het vaak lastig om het verschil te constateren tussen het echte middel en het nepmiddel, omdat de bewijsbaarheid van het echte middel moeilijk rond te krijgen is. Adviezen kunnen daarom niet voor de volle honderd procent gegeven worden. Dit geldt met name voor de alternatieve middelen zoals groenlipmossel, glucosamine, chondroïtine, hyaluron, en pea (pea is een pijnstillende stof die door het lichaam zelf wordt aangemaakt). Artsen mogen deze middelen niet voorschrijven. Natalia geeft daarom het advies om deze alternatieve middelen op eigen initiatief te gebruiken: baat het niet dan schaadt het niet.
Veel patiënten gebruiken een pijnbestrijdende gel, bijvoorbeeld diclofenac (Voltaren crème). Probleem met deze gel is dat dit bij rugartrose onvoldoende werkt, want de artrose in de rug zit te diep.
Injecties in de gewrichten, koud-warmte toediening, manuele therapie en massage, operaties, speciale schoenen met schokabsorbsie, medicatie die het ziekteverloop beïnvloedt, tens: deze behandelingen kunnen pijnverlichting geven, maar dit is voor iedere patiënt anders. Vaak hebben de behandelingen een klein effect, dus niet alle behandelingen worden voorgeschreven.
Wel gangbaar is dat bij ontstekingen wordt gekoeld en bij niet-ontstekingen|: warmte.
Wat betreft pijnmedicatie wordt meestal de veilige paracetamol gegeven (3 keer 500 mg), naproxen en tramadol, een COX2 remmer (etoricoxil) en/óf een plaatselijke gel. Het probleem met medicatie is: nare bijwerkingen zoals sufheid en hart - en vaatziekten en de werking van verschillende soorten medicatie die samen wordt ingenomen, wordt geheel of gedeeltelijk opgeheven.
Een andere behandeling is RF (met radio frequente golven). De zenuwen worden dan verhit en uitgeschakeld. Het is onzeker hoe vaak dit herhaald moet worden. De kans bestaat tevens dat de aangedane zenuwen tijdens de behandeling niet getroffen worden en dat de patiënt dus met pijn blijft lopen.
Behandeling van artrose kan ook plaatsvinden bij pijnrevalidatie (pijnteam).
Eventueel kunnen botten worden vastgezet, maar dat geeft weer problemen met mobiliteit.
In ALLE gevallen is bewegen heel belangrijk. Beweging (sport) is goed, omdat het lichaam dan zelf een soort pijnstillende stof gaat aanmaken. Wandelen (minimaal dertig minuten per dag) is in dit licht heel erg goed.
Natalia is niet echt een voorstander van behandeling met corticoïden, omdat deze middelen slecht zijn voor het kraakbeen. Ook van CBD olie is Natalia niet echt fan, omdat deze olie verslavend kan maken en omdat het psychoses kan veroorzaken.
De MBST therapie uit Duitsland is een nieuwe alternatieve therapie. Er is thans nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor verbetering, maar deze therapie ziet er wel veel belovend uit.
Na de lezing van Natalia Kuchuk werd ons een lunch geserveerd. We mochten heerlijke broodjes pakken. Melk, karnemelk, water, thee en koffie stonden klaar. En ook fruit in overvloed. Smullen maar!
Na de lunch kwam een medewerkster van Bailine aan het woord om ons te informeren over de therapie van Bailine. Dit is een effectieve behandeling bij figuurvorming. Door spierstimulator kan pijn worden bestreden. Maar het kan ook helpen om af te vallen en om een beter figuur te krijgen zonder dat je naar de sportschool hoeft. We kregen allemaal een mooie informatieve folder mee. Klinkt interessant! Bailine is gevestigd in Papendrecht, kijk op www.bailine.nl.
Na deze mededeling nam Martine Kruiswijk het woord Martine is de dochter van voorzitster Etty Kruiswijk. Martine nam ons mee op een mindfulness reis.
De bedoeling van dit programmaonderdeel is om mindfulness in te zetten tegen pijn. We gingen in een grote kring zitten en deden oefeningen. Deze oefeningen waren heel makkelijk te doen, ook voor mensen met een ernstige vorm van artrose. Het is een combinatie van ontspannende houdingen en het reguleren van gedachten. Daardoor treedt er ontspanning op en deze ontspanning verlaagt de pijn. Ik moet zeggen: het werkt zeker! Want de ontspanning die ik na afloop voelde, had bij mij zeer zeker een pijnvermindering tot gevolg. Deze sessie opent voor mij een weg om met deze oefeningen door te gaan. De oefeningen zijn iedere dag en eigenlijk OVERAL te doen!
De dag werd afgesloten met een kopje koffie/thee/drankje, waarbij iedereen nog even gezellig napraatte. Zo zag ik Martine Kruiswijk (rechts op foto hieronder) in gesprek met Willeke Jak (links op foto), één van de redacteuren van ons tijdschrift.
Tot slot nam ik nog heel even een kijkje in de kerk waar het zalencentrum bijhoorde, want de deur van de kerk stond wagenwijd open. Ik vond het een mooie kerk - net zo warm als het zalencentrum met bijbehorende hall!
Leuke kast en oude kerkstoelen in de hall.
Het was vandaag een leerzame en aangename dag! Natalia Kuchuk en P-AL: heel hartelijk dank!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten