donderdag 24 juni 2021

VANDAAG HET VERVOLG VAN HET BERNISSEPAD, 24-06-2021.

Met Leitje op de rug reisde ik vandaag met bus-metro-bus naar Zuidland, waar we afgelopen zaterdag de zuidelijke lus hebben gelopen. Ditmaal liepen we in noordelijke richting langs de rivier de Bernisse naar Abbenbroek met zijn mooie wapen:

En vervolgens naar Heenvliet en Geervliet. Maar we begonnen dus in Zuidland. We liepen heerlijk op het pad langs de Bernisse. De stilte deed bijna pijn aan je oren. Hé, een kikkertje op de weg!














Spijkenisse in de verte. De hoogbouw van de stad rukt op! Er is een enorm tekort aan woonruimte en we hunkeren tegelijkertijd naar rust. Het zijn tegenstrijdige belangen waarvoor een balans moet worden gezocht - moeilijk genoeg! Een ware uitdaging voor het nieuwe kabinet! 

We komen aan in Abbenbroek. Dit dorp heeft zijn eigen "Manneke Pis":











Lunch in Abbebroek op een bankje (kaasbroodje, slaatje en milkshake gehaald bij Robbemond Spar) met voor ons een muziektent. Boven op het dak een beeltenis van een muziekinstrument. 







De Sint Egidiuskerk dateert uit de veertiende (!) eeuw. De ramen zijn gotisch. De luidklok is van 1451. De oude pastorie is nu in burgerbezit.













Via het pad langs de Bernisse komen we aan in Heenvliet, waar een mooi kunstwerk staat langs de drukke autoweg. Het dorp zelf is heel rustig. Er zijn prachtige tuinen. In het dorp staat de ruïne van kasteel Ravesteijn uit de dertiende eeuw - Middeleeuws dus. Het gold als een verdedigingswerk van het eiland Voorne. In 1572 werd het verwoest door de Watergeuzen. In de nog bestaande cel heeft Angelus Merula gevangen gezeten. Dit was een Brielse pastoor met reformatorische ideeën en dat werd door de katholieke kerk niet op prijs gesteld. De pastoor werd tot de brandstapel veroordeeld (1557). Op weg daarheen overleed hij. In Brielle staat nog zijn woonhuis dat volgens zijn testament een weeshuis is geworden.
We hebben gezocht naar de ruïne maar we konden het niet goed zien, omdat het in de bosschages verscholen lag. Er was wel een soort ingang, maar die was dicht. Vlakbij de ingang zagen we wel een mooi beeld.





De Paardenmarkt in Heenvliet. Er staat nog een oude pomp. Even verderop een mooi beeld van een paard.










We komen aan in Geervliet. Dit dorp is eigenlijk een stad omdat het in 1381 stadsrechten kreeg. Het ligt vlakbij Heenvliet. De eerste vermeldingen van het stadje dateren van 1195. Het stadje heeft een schattig stadhuis uit 1630 maar daarvoor stond er al een gebouw dat fungeerde als stadswaag, woning van de stadsbode - huisarts, zetel van het Hoogheemraadschap De Ring van Putten, brandspuithuis, raadzaal en nu trouwzaal. 




Deze Nederlands Hervormde kerk in Geervliet was oorspronkelijk een parochiekerk. Landsheer Nicolaas III van Putten stichtte er in 1307 een kapittel. Hij overleed in 1311. Zijn graftombe is in de kerk te vinden; ook de graftombe van zijn vrouw Aleydis van Strijen (overleden in 1316) schijnt in de kerk te staan.









We zijn aan het einde gekomen van de wandeling. We hebben genoten van de prachtige stadjes van middeleeuwse oorsprong,  de mooie geveltjes, de gezellige sfeer, de prachtige natuur langs de rivier de Bernisse, de mooi aangelegde tuinen vol bloeiende bloemen in de dorpen en stadjes! 

Tot de volgende keer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

WARMOEZENIERSPAD, OP DE GRENS VAN CAPELLE EN NIEUWERKERK, 26-01-2025. Op deze frisse maar zonnige zondag gingen Leitje en ik met bus en metr...