WOERDEN - KOCKENGEN, NS WANDELTOCHT, 01-05-2021.
Vandaag reisde ik per trein met Leitje op de rug naar Woerden. We gingen de NS wandeling maken tussen Woerden en Kockengen. De route loopt eigenlijk nog vijf kilometer door tot Breukelen, maar ik heb de tocht vroeger al eens gelopen en ik vond toen het stukje tussen Kockengen en Breukelen wat aan de saaie kant. Bovendien loop ik niet meer zo veel kilometertjes als vroeger, omdat de artrose in mijn rug me parten speelt. Woerden - Kockengen is twaalf kilometer en dat vind ik op dit moment qua afstand meer dan genoeg. De route tussen Woerden en Kockengen is werkelijk prachtig! Vanuit het station Woerden hadden we eerst nog even een mooi gezicht op de stad. Bij het Jaagpad sloegen we rechtsaf en liepen daarna zes kilometers langs de Oude Rijn. Deze rivier vormde vroeger de noordgrens van het Romeinse Rijk. Woerden was vroeger een grensfort, Castellum Laurum. Het Jaagpad langs de Oude Rijn is het eerste lange afstandsjaagpad in Holland en dateert uit 1664. Fruitbomen in bloei en vele bloemen, een lammetje, een zwaan, moeder fuut met drie jongen, knotwilgen, mooie villa's . . . .
Na het Jaagpad langs de Oude Rijn sloegen we bij De Putkop linksaf de polder in, Gerverscop. Het is hier een stiltegebied. De naam 'cop' in Gerverscop verwijst het het verkavelingspatroon in dit gebied. In de NS beschrijving staat daar het volgende over: "Strokenpatroon. Op de topografische kaart is het typische strokenpatroon van dit polderlandschap goed te zien. Rechte sloten, soms wel acht meter breed, doorsnijden het gebied en verdelen het lang in regelmatige lange stroken. Het strokenpatroon herinnert aan de ontginning van dit oude veengebied, zo'n 1000 jaar geleden. Dit gebeurde gewoonlijk bloksgewijs vanuit de hogere delen langs de Oude Rijn of de Vecht of vanuit door het veen gegraven boerderijstroken of 'copen' genoemd. Het woord 'cope' is in veel plaatsnamen nog terug te vinden: Gerverscop, Heicop, Nieuwkoop".
Niet lang na Gerverscop namen we het paadje langs de Hollandse Kade. De NS beschrijving zegt daarover het volgende: "Kaden. De Hollandse Kade is een van de karakteristieke kaden in het Hollandse en Utrechtse veenweidengebied. Een kade is een lijnvormige, aarden waterkering van gerichte hoogte. Een kade moet de bij de ontginning in cultuur gebracht gronden beschermen tegen wateroverlast. Kaden werden vaak beplant met geriefhout. Paden over de kaden dienden tevens als schouwpad. De kaden bleven in gemeenschappelijk eigendom en beheer van de boeren".
Nou, we kwamen hele stukken met geriefhout tegen! Dat hout lag zelfs een keer in een grote stapel midden op het pad. We hadden moeite om er overheen te komen. Het hout geeft natuurlijk bescherming tegen kleine knaagdieren en zorgt ervoor dat wielrenners het pad niet nemen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten